Чрез тях могат да бъдат покрити до 20% от годишното потребление на страната

Украйна започна реверсивните доставки на газ от Словакия, информира ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Това съобщи на страницата си във Фейсбук ръководителят на украинската газова компания Нафтогаз Андрей Коболев.


Чрез реверсивната връзка могат да бъдат покрити до 20% от годишното потребление на Украйна, отбелязва Ройтерс.


На церемонията присъстваха премиерът на Словакия Роберт Фицо и украинският премиер Арсений Яценюк.


Реверсивните доставки в източна посока са част от отговора на Европейския съюз на решението на "Газпром" да спре доставките за Киев на 16 юни заради спора за цените и изплащане на задължения за вече получени количества.


Реверсивните доставки от Словакия, Унгария и Полша би трябвало да покрият нуждите на Украйна в средносрочен план, каза днес Фицо. Миналата година Русия е доставила около половината от 50-те млрд.куб.метра газ, които Украйна е използвала.


Унгария и Полша също имат газопроводи, чрез които могат да изпращат синьо гориво към Украйна, но тръбата през Словакия е с най-голям капацитет, отбелязва Ройтерс.


За тази цел бе достроен неизползвания по-рано газопровод „Ужгород-Вояни”, който ще може да доставя до 10 млрд. куб. метра газ годишно.


Словашката компания оператор Юстрийм (Eustream) оцени, че днес ще може да транспортира 22,4 млн. куб метра, а според словашкия министър на икономиката съоръжението е готово да работи с пълен капацитет.