Очаква се висока активност - близо 97% от имащите право, са се регистрирали за вота

Шотландия избира дали да стане независима държава. Жителите й гласуват на референдум, който заплашва Обединеното кралство с разпадане. Очаква се висока активност - близо 97% от имащите право, са се регистрирали за вота. 

 

Политиците в Лондон положиха сериозни усилия, за да разубедят шотландците да се отделят. 

 

При положителен резултат ще се стигне до появата на нова държава в Европа, както и до редица проблеми. Сред тях - ще членува ли в Евросъюза Шотландия и каква валута ще ползва. 

 

До последния момент преди референдума проучвания даваха изравнени сили на двата лагера. 

 

Реалната възможност за разпадане на Великобритания е накарала всички, не само в Бъкингамския дворец, да затаят дъх. Срив на британската лира и търговските пазари биха били само част от последиците от напускането на Шотландия на 307-годишния съюз. 

 

Много шотландци днес виждат шанс да преобразят страната си по модела на богатите скандинавски държави и да изоставят консервативния политически път на правителството в Лондон. 

 

Британският премиер Дайвид Камерън, който има шотлансдки корени, заяви, че излизане на Шотландия би било огромна историческа грешка, която ще остави северната страна без единна валута, въоръжени сили, пенсионни фондове и най-важното без членство в НАТО и ЕС. 

 

Референдумът тук приключва в полунощ българско време и още утре ще узнаем дали от добре познатия на всички британски флаг, ще отпадне знамето на покровителя на Шотландия Св. Андрю.

 

Репортер: Николай Барулов