Ключови ремонти обаче остават под въпрос

Поддръжка и ремонти на ключови пътища в страната са под въпрос заради липса на средства в бюджета на АПИ.  

 

"Бюджетът на АПИ вече е на минус", посочи служебният вицепремиер Екатерина Захариева. По нейни думи, в първото шестмесечие са изразходвани 88% от бюджета на агенцията.

 

Напомняме ви, че освен че парите на агенцията бяха орязани от държавата, непредвидени разходи дойдоха и от нуждата за спешни ремонти на големи пътища у нас след наводненията през последните месеци. 

 

При актуализацията на бюджета за ремонти на пътища ще бъдат отделени близо 17 млн. лв., като голяма част от тях ще отидат за подготовка на републиканските пътища за зимата. За кърпене на дупки, подмяна на маркировка, знаци и мантинели, както и за почистване от храсти са нужни над 12 млн. лв. Отделно за ремонт на виадуктите на АМ „Тракия” и „Хемус” са необходими поне още 4 млн. лв. С покриването на тези спешни разходи обаче най-вероятно ще бъдат похарчени и допълнителните средства към бюджета на пътната агенция. 

 

"Това поставя наистина под риск изпълнението на важни инфраструктурни проекти", коментира Екатерина Захариева.

 

Така рехабилитацията на отсечки от 32 км от АМ "Тракия" например ще бъде поставена под въпрос. До дни ще е ясно и дали гръцкият инвеститор, който трябва да довърши участъка от АМ „Струма” до Гърция, ще изпълни ангажиментите си или договорът му ще бъде прекратен.

 

Припомняме ви, че от няколко месеца работници и техника по участъка между Сандански и границата с Гърция на практика няма, с което страната рискува да загуби пари от Брюксел за довършване на пътя до южната ни съседка.