Дамите изпълниха индивидуални 5-минутни съчетания по гимнастика

Над 700 баби мажоретки от цялата страна се събраха на републиканско състезание по спортна гимнастика в Горна Оряховица. Изключително елегантни и в завидна форма дамите изпълниха индивидуални 5-минутни съчетания по гимнастика и доказаха, че добрата мажоретка няма възраст, но винаги има кавалер и самочувствие.


Облечени спортно-елегантно и под музикален съпровод, участниците очароваха публиката. Мажоретките пенсионерки доказаха, че спортът е здраве, гарантира елегантност и красота на жената, дори и в третата възраст.


„На седем мелодии играем и всяка мелодия си има различни движения! Пожелавам на всички групи да бъдат дисциплинирани, да играят за здраве, защото това е необходимо и за костноставния апарат и за мускулите, обясни Димитрина Йорданова, ръководител на група от Русе.


„Сутрин в осем часа, първо загрявяме и след това след 25 – 30 минути започваме съчетания, които играем по състезанията! Спортът е здраве, дава младежки дух, дава усмивки и не само спортът, след спорта ходим на кафенце, веселим се”, споделя Анка Илиева.


„Това е едно страхотно зареждане със здраве, със сили, с контакти най-вече, социални контакти. Това ни поддържа и го пожелаваме на всички жени да се включват в такива групи, защото иначе стоенето вкъщи е бавна, но сигурна смърт”, казва Сашка Коева, председател на група „Здраве” - Варна.


В съчетанията си мажоретките имаха и кавалери на средна възраст между 60 и 80 години. За да са във форма, те също тренират всяка седмица.


„Поне три пъти седмично се играят физически упражнения, оздравителни, извършват се туристически преходи, участват в културно-масова дейност. Трябва наистина да се вникне в това, което правят те - не само да се добавят години към живота, а преди всичко живот към годините”, смята Панайот Дончев – организатор на мероприятието.


Състезанието се провежда от половин век и традиционно събира най-ентусиазираните спортисти пенсионери от цялата страна. Най-добрите, оценени от жури, получиха награди.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Юлияна Цанева