Журналистически екип го разобличи през 2011-а

Австрийският Върховен съд потвърди присъдата на бившия австрийски министър на вътрешните работи Ърнст Щрасер. Тойо беше осъден на затвор при строг режим за корупция, след като беше хванат от екип журналисти през 2011 г., докато беше евродепутат.

 

Според окончателната присъда 58-годишният Щрасер ще трябва да излежи три години при строг режим, след като приел да внесе срещу възнаграждение поправки в европейски директиви през 2010 и 2011 г. 

 

Австрийският политик, който беше принуден да напусне ЕП през март 2011 г., обжалва присъдата, след като беше осъден на първа инстанция на 3,5 г. затвор при строг режим от съд във Виена. Най-висшата съдебна инстанция в Австрия отхвърли обжалването, но все пак намали присъдата с шест месеца, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

 

Бившият министър от 2002 до 2004 г. ще може да внесе иск да носи електронна гривна след шест месеца в затвора. Тази постановка беше изключена от присъдата на първа инстанция. При първото дело Щрасер получи четири години затвор при строг режим, но присъдата беше отменена заради процедурни нарушения.

 

Ърнст Щрасер беше принуден да подаде оставка през март 2011 г. като евродепутат, след като беше хванат от журналисти от британския вестник "Сънди Таймс" да приема да защитава интересите на лобисти. Той беше заснет със скрита камера през 2010 и 2011 г. да приема да внесе поправки, благоприятни за дадено лоби в замяна на възнаграждение до 100 000 евро на година. Видеата бяха разпространени в Ю Тюб. Щрасер заяви, че е невинен, като изтъкна при първото си дело, че е подозирал лобистите за тайни агенти и влязъл в играта им, за да ги разобличи.