По думите му ДПС е изплела паяжина в държавната администрация от свои доверени хора

„Преговорите ни с ГЕРБ не са провалени. Ние, от Реформаторския блок, и специално от Демократи за силна България, сме много чувствителни на темата „Кой?” и тук нямаме фиксация по отношение на едно лице, както се опитаха да обяснят преговарящите от ГЕРБ. Става въпрос за един цялостен корупционен модел за управление, който е граден в България. Смятаме, че трябва да започне неговото разграждане. Правителството, което ще формираме и ще участва Реформаторския блок, трябва да има конкретни мерки в това отношение”. Това обяви в студиото на „Събуди се” ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок.


По думите му съдебната реформа трябва да бъде започната час по-скоро и в ГЕРБ имало воля за това. Реформата обаче не можела да стане за 2, за 3 или за 4 години.


„Имаме притеснения за това до къде могат да стигнат ГЕРБ в тази битка за разграждане на този корупционен модел, защото те бяха във властта скоро. Има подозрения за връзки и зависимости с ДПС, за определени сраствания. Ние за това влизаме, за да не допуснем да се повтарят такива практики от времето, когато ГЕРБ управляваше еднопартийно”, добави ген. Атанасов.


Запитан дали има такава опасност – или ДПС във властта, или етническо напрежение, ген. Атанасов отвърна: „Днес в България няма никакъв риск от етническо напрежение. Не е въпросът дали ДПС ще бъде допуснат до властта. Въпросът е дали ще бъде допуснато да ги извадим от властта, защото те са навсякъде. За тези 15 години, в които непрекъснато ДПС беше във властта, те бавно и системно разполагаха в цялата държавна администрация. В специалните служби на МВР на възлови места издигнаха техни хора. Държавата е като една паяжина. Това трябва да се прекрати. И никакви етнически напрежения няма да ни спрат, защото няма такъв риск”.


Целия разговор гледайте във видеото.