Хората недоволстват срещу отказа на владиката да разпише европроектите за ремонт на църквите им

 

Протест срещу митрополит Галактион. Над 50 жители на гълъбовските села Обручище и Мъдрец недоволстват срещу отказа на владиката да разпише европроектите за ремонт на църквите им. Проблем се оказва в коя банкова сметка да постъпят парите. Така 1 200 000 лева европейски средства може да бъдат загубени.


Проектите за ремонт на двете близо 200-годишни църкви са спечелени в края на 2013 година. Сметките, посочени в документите обаче, са закрити от банката, защото не са били обслужвани дълго време. Налага се откриването на нови.


„Парите са осигурени, но трабваше един анекс за промяна на банковите сметки, митрополит Галактион не го разписва вече 4 месеца”, обяснява Илия Илиев, кмет на село Обручище.


Самият Галактион е посетил църквите в двете населени места и се е убедил лично в плачевното им състояние.


„Даде предложение да потърсим общински парцел и да се направи параклис, а църквата е на 150 години, за нас това е унижение, ние не искаме параклис, искаме да си ремонтираме църквата”, казва Тодор Янков, кмет на село Мъдрец.


„От митрополията нищо не се иска, само да подпише анекса”, твърди Стефка Грозева.


Старозагорският владика обаче отказва да подпише анексите. А ако това не стане до сряда, 600 000 лева за ремонт на църквата в Обручище ще бъдат загубени, най-вероятно и другите 600 000 - за църквата в Мъдрец.


Утре сутрин хората отново ще се съберат пред митрополията, въпреки че днес никой не излезе, за да ги чуе.


Повече по темата гледайте във видеото.