По думите му тези пари не са липсващи и тиражираната сума не невярна

 

Един от отстранените изпълнителни директори на КТБ Илиан Зафиров проговори в „Събуди се”. Той е с повдигнато обвинение за безстопанственост. 

 

По думите му тези 4,2 милиарда лева дупка в КТБ не са липсващи пари, а са хипотетични загуби, които евентуално някога ще се получат в бъдеще време. 

Още по темата

 

"Тиражираната цифра е невярна”, категоричен е Илиан Зафиров.

 

На въпрос дали са отпускани кредити на свързани фирми над допустимия процент по закон, той заяви, че те са в рамките на законните лимити.

 

"Новоприетата методика за оценката на кредитния портфейл на КТБ е с доста размити рамки и позволява субективна оценка на кредитите и обезпеченията”, заяви Зафиров.

 

"Новата методика ползва не оценка на кредитите, а одиторски фирми като консултантски. Те не правят одит на кредитния портфейл, на тях са им спуснати едни параметри, в рамките на които оценяват. В техния доклад не се признават 80% от начините на обезпечаване на кредитите”, обясни той и допълни, че методиката не съответства на международния счетоводен стандарт. 

 

"След като атакуваха банката и почти я ликвидираха, по-лесно е вината да се стовари от бездействието на някои институции върху други – крадецът вика дръжте крадеца”, заяви Зафиров.

 

"Дейността на КТБ беше абсолютно блокирана. Месеци наред на кредитополучателите не им беше разрешено да си погасяват задълженията, защото били в различна валута. При работеща банка бяха наложени такива ограничения все едно, че банката е загинала”, коментира отстраненият шеф.

 

Защо банката бе атакувана - разберете във видеото.