Полицията ще проверява дали автомобилите са подготвени за студените месеци и ще санкционират нарушителите

КАТ започва масови хайки на пътя за изправни гуми и чистачки под надслов „Акция „Зима”. Служителите проверяват дали автомобилите са подготвени за студените месеци и ще санкционират нарушителите.

 

Шофьорите ще имат две седмици гратис, в които ще бъдат спирани на пътя и инструктирани как да подготвят себе си и автомобила си за зимата, но без да отнасят глоби. От 17 ноември обаче всяка техническа неизправност ще се санкционира. Катаджиите ще спират 10-15 коли наведнъж и ще глобяват за неизправни светлини, чистачки и гуми.

 

С падането на градусите и ранното смрачаване – най-отговорните на пътя побързаха да подготвят колите си за зимата. Техническите пунктове вече трудно смогват на поръчките. Гумите се сменят със зимни, проверяват се фаровете, антифриза и течността за чистачките. Проверява се и грайфера на гумите.

 

До края на месеца пътните полицаи ще правят пълен технически преглед на автомобилите. Катаджиите ще следят още за аптечки, работи ли парното и има ли най-нужното за дълъг път през зимата – вериги, топли ръкавици, резервна гума и триъгълник.

 

 

„Настилките стават мокри, видимостта се намалява, поради което е необходимо да се обърне внимание на инфраструктурата – за нейната осветеност, така и за подготовката на автомобилите за зимни условия – говорим за светлини, за отопление, горива”, каза началникът на „Пътна полиция” Антон Антонов.

 

Нарушителите ще се глобяват, а колите ще се спират от движение докато не се отстранят проблемите. „Пътят е по-мокър, тъмната част е повече, видимостта намалява, контактът между гумата и асфалта е значително по-лек. Така че трябва да управляваме внимателно, да не бързаме, да не правим резки маневри”, заяви Алекси Кесяков от Комисията по безопасност на движението.

 

„Ако карате остро, като през лятото – през зимата трябва да е по-меко, с по-голяма дистанция – защото спирането е много по-трудно”, съветва Георги Янакиев от Съюза на българските автомобилисти. За да сме сигурни на пътя през зимата, винаги трябва да тръгваме с пълен резервоар и вериги, а телефонът ни да е напълно зареден.

 

От следващата седмица в рамките на акция „Зима” започва кампания, насочена и към безопасността на пешеходците. Статистиката показва, че инцидентите с тях на пътя стават все повече – особено с хората над 65 години, а през зимата те се превръщат в невидими за водачите и рисковете са много по-големи.