Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов

 

Държавата на път да загуби милиони от фалита на КТБ. 160 милиона лева са депозирани в банката само от държавните дружества в сектор "Енергетика", заяви министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Министърът даде отчет за извършеното в ресора му по време на управлението на служебния кабинет. 

Още по темата

 

Отчет за своите три месеца на власт даде целият икономически екип на служебния кабинет. Във фокуса на вниманието в днешния ден попаднаха държавните милиони в КТБ. В банката пари имат общински и държавни дружества.

 

От тези 160 милиона най-голям дял има Българският енергиен холдинг - 44 милиона лева. Каква част от депозираните в КТБ пари ще бъдат възстановени обаче, е основният въпрос.

 

Блокираните в КТБ средства на държавни енергийни дружества обаче не могат да доведат до повишение на цените на електроенергията, заяви министърът. Загубите обаче можело да бъдат далеч по-големи, ако предишният служебен кабинет не беше изтеглил държавните пари от банката, припомни ресорният вицепремиер. 

 

НЕК има в КТБ 14 милиона лева, но това е малка част от средствата, които на година преминават през компанията, каза икономическият министър. Дефицитът, който компанията трупа годишно, е бил 900 милиона лева преди последното повишение на тока от 1 октомври, уточни Щонов.

 

Увеличението на цените е покрило 200 милиона лева, а останалият дефицит трябва да бъде компенсиран чрез реформи в енергетиката, тъй като енергийният регулатор вече потвърди, че януарско увеличение на тока няма да има. 

 

Друг приоритет в сектор „Енергетика” е бил удължаване на срока на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Министърът определи това като едно от най-важните действия, които е трябвало да бъдат взети още преди години.