Матю Тод Милър бе задържан за „невъздържано поведение”, а Кенет Бе – за заговор срещу правителството

Задържаните в Северна Корея американски граждани Матю Тод Милър и Кенет Бе бяха освободени и се завръщат в родината си, обяви офисът на директора на Националното разузнаване на САЩ, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Двамата са придружавани от Джеймс Клапър, директорът на Националното разузнаване. През април Северна Корея задържа 24-годишния американец Матю Тод Милър за "невъздържано поведение" при преминаване през формалностите на влизане в страната. Милър беше осъден по обвинение в шпионаж на шест години трудов лагер.

 

Кенет Бе, представен от севернокорейското правосъдие за "войнстващ евангелист", беше арестуван през ноември 2012 г. и осъден на 15 години трудов лагер по обвинение, че е искал да свали правителството в Пхенян.

 

"Благодарни сме на директора на Националното разузнаване Клапър, който от името на САЩ води преговори с КНДР за освобождаването на двамата граждани", посочи Държавният департамент в изявление. Благодарности са отправени и към международните партньори на Вашингтон, най-вече на правителството на Швеция, за "неуморните им усилия за освобождаването на Бе и Милър".