Тя намалява опасността от инфаркт и инсулт

Средиземноморската диета е по-добро средство срещу затлъстяването от броенето на калориите, съобщи Би Би Си, позовавайки се на водещи британски диетолози. Средиземноморската диета има предимството бързо да намалява риска от инфаркт и инсулт, тя гарантира трайно отслабване и е по-добра от режимите с малко мазнини.

 

Британските здравни власти обаче препоръчват да се контролират калориите, за да се поддържа здравословно тегло, съобщава БТА.  Главният автор на статия в сп. Postgraduate Мedical Journal  кардиологът д-р Асим Малхотра изтъква, че има изобилие от научни данни в подкрепа на средиземноморската диета.

 

"По-важно е хората да си поставят за цел да ядат полезна храна.Това много бързо ще се отрази на здравето им. От изследвания знаем, че традиционната средиземноморска диета, която е с повече мазнини, намалява опасността от инфаркт и инсулт само за месеци" - изтъква той. Ако човек премине на средиземноморска диета след инфаркт, ефектът срещу смъртността е три пъти по-голям, отколкото приемането на намаляващите холестерола статини.