Проектобюджетът залага съвсем малък ръст на икономиката и харчене на повече пари отколкото хазната събира

 

Правителството заседава извънредно за Бюджет 2015. 

 

Проектобюджетът залага съвсем малък ръст на икономиката и харчене на повече пари отколкото хазната събира. Предвижда се, че безработицата ще е почти 12%. 

 

Не е ясно още какво ще се случи с минималната работна заплата. Първоначално финансовият министър Владислав Горанов записа, че тя ще бъде замразена за следващата година, но впоследствие омекна по темата и намекна, че е склонен да направи компромис – от януари да се увеличи на 360 лева, а от юни - на 380 лева.

 

„Тази година имаме очакван ръст на БВП около 1% - 1,5%. Догодина се очаква около 1,8%. Имаме ръст на средната заплата 1% за изтичащата година и 1,6% за следващата. И изведнъж - 13% ръст на минималната заплата”, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

 

„За работодателите всеки лев в чужд джоб е лична обида”, заяви Константин Тренчев от КТ „Подкрепа”. „Винаги сме настоявали доходите да се повишават”.

 

До края на деня се очаква да стане ясен планът за минималната работна заплата, а окончателното решение ще го вземе Народното събрание

 

В бюджета се залагат и 10% съкращаване на разходите във всички ведомства. Дали това означава съкращаване на хора, или намаляване на заплати, ще трябва да решава всеки един министър или директор на агенция.

 

Неофициално се заговори за сериозни съкращения в Министерството на отбраната и в Министерството на образованието.