Парламентът обсъжда на първо четене промените в Закона за МВР

 

Поредната реформа в сектора за сигурност скара депутатите. Парламентът обсъжда на първо четене промените в Закона за МВР, внесен от новите управляващи. С тях предишната реформа на БСП ще бъде изцяло зачеркната.

 

Преди и след Делян Пеевски – до това се сведоха дебатите, които все още продължават. Предвижда се ГДБОП да бъде извадена от ДАНС и да бъде върната обратно в МВР, където всъщност беше преди мандата на БСП.

 

Президентът, а не Народното събрание ще назначава главния секретар на МВР, както и шефа на ДАНС. Намерение, зад което опозицията съзря предстояща идея за смяна на началници. 

 

„ДАНС, която също е обект на реформа, най-малкото защото ГДБОП продължава да стои като един мастодонт-хибрид, с неясно преплетени функции и правомощия. Искам да дам гаранция в две посоки. На първо място, че тази реформа ще премине без сътресения и че тя не е свързана с конкретна личност”, коментира вътрешният министър Веселин Вучков.

 

„Кой заблуждавате, г-н Цветанов, с опорната ви точка за президента-балансьор? Знам, че ще ме репликирате с Делян Пеевски, с полицейските правомощия, с естествената среда на БОП-а. Това е риторика. Истината е, че резултатите в борбата с организираната престъпност са по-добри от тези през изминалите години”, заяви от трибуната Атанас Мерджанов от БСП.

 

Има и продължение със скандала около Държавен вестник. Припомняме, че вчера една ратификация се оказа обнародвана в него, но без да е гласувана от парламента. От БСП призоваха президентът да наложи вето върху тази ратификация. С нея България се задължава да плати 4 милиона лева дълг, който е оспорван по съдебен ред на германска компания.