Премиерът ще участва тази вечер в заседанието на Европейския съвет

“Очаквам днес от Европа - да ни се отговори точно какво да правим с „Южен поток“. Европейските ни партньори трябва да разберат, че не можем да ходим за всяко нещо на арбитраж и да губим пари“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди Срещата на върха на лидерите от Европейската народна партия, съобщи правителствената информационна служба.

 

„Всички са наясно, и очаквам довечера на Европейския съвет да запозная колегите с това какво би понесла България, ако не станем гъвкави и бързи в действията си с цялата ЕК. Надявам се днес да развържем този възел”, коментира още Борисов.

 

Ще сложим на масата на всички европейски държави всички идеи. Близо година нееднократно повтарях, че предишните управляващи ще провалят „Южен поток“ с безумните конкурси и глупости, които вършиха, и най-вече с изолацията, в която изпадна правителството на Орешарски. Помните, че Драго Стойнев се явяваше само като пощальон”, каза още Борисов.

 

По отношение на промените, засягащи пенсионните фондове, министър-председателят подчерта, че управляващите предлагат всеки да има право на информиран избор и да прецени къде да се осигурява – в НОИ или в частен пенсионен фонд. „Това е демокрацията. Аз като демократ считам, че всеки българин може сам да реши този проблем”, заяви Борисов.

 

Премиерът заяви също, че е разговарял с Радан Кънев и Михаил Миков след парламентарната ваканция всички партии в Народното събрание отново да обсъдят въпроса. Единственото, което чух от всички лъжи за национализация, е, че ако веднъж отидеш в НОИ от частния пенсионен фонд, после не може да се върнеш. Възложил съм на министъра на финансите Владислав Горанов да ми предложи и за това решение”, съобщи Борисов.