От дипломатическата мисия на САЩ призовават българите да да осъдят всички форми на принизяваща реч

„Да чуем публични изявления, унизяващи хора въз основа на тяхната раса или етническа принадлежност е шокиращо”, се казва в изявление на Посолството на САЩ относно проявите на етническа нетолерантност.

 

„Тъжно е да станем свидетели на публичен дебат, отровен от реч, която трябва да е неприемлива в едно модерно, демократично общество, особено по време на един празничен период в  годината,  белязан с добра воля и пожелания за мир”, коментират от американското посолство и добавят:

 

„Надяваме се, че в този сезон на мир и добра воля всички българи ще се замислят върху своята вековна традиция на толерантност и ще положат усилия да отстояват своята световна репутация за мирно съжителство с хора от различни етноси. Всички народи се борят с проблемите, свързани с раса и дискриминация, включително и САЩ, но сред ценностите, които споделяме е и уважението към всички наши граждани, независимо от тяхната раса, религия или етническа принадлежност”.  От дипломатическата мисия на САЩ призовават  българите да да осъдят всички форми на принизяваща реч. 

 

Изявлението на посолството на САЩ идва само ден след като в парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви

 

„България е изправена пред пропастта на етническа криза. Два коренно противоположни и взаимно изключващи се свята са един срещу друг в нашата измъчена родина. Светът на бедните, но плащащи своите сметки пенсионери, увисващи на самоделни примки по таваните от болести и безпаричие и светът на озверелите крадци и насилници,безпаметно пияни след получаване на месечните детски и социални помощи. Циганите раждат деца, които играят с прасетата и се отдават на животинските си страсти”.