Искахме да запознаем хората с това, което се случва в Китай, обясни една от задържаните

Уплашени, но невредими. Така се прибраха след няколко дни арест в Сърбия седемте българи, последователите на движението „Фалун Дафа”.  

 

 „Свободата е нещо, което човек приема за нещо естествено, като въздуха, когато е в свободна държава, както ние. За съжаление,  тя се оценява, както всички хубави неща - когато я загубиш”, сподели днес Виктория Джерманова. 

 

До началото на 90-те, движението, на което Виктория е последовател, привлича към себе си милиони хора в Китай. В средата на десетилетието обаче комунистическата партия започва да преследва и изтезава последователите на „Фалун Дафа”. Затова и Виктория и приятелите й решили да отидат на икономически форум в Белград, където присъствали висши китайски държавници.

 

Искахме да запознаем хората с това, което се случва в Китай”, обясни Виктория. В крайна сметка, документите им са конфискувани в хостела им, а след това българите са отведени в полицията, уж за един час, който се превръща в дни. „Това в България категорично не може да се случи”, убедена е Виктория.