Премиерът подчерта, че ще бъдат издаден всички разрешителни за проекта

 

България трябва да продължи с подготвителната работа за „Южен поток”, за да избегне арбитражен съд и допълнителни разноски. Това е препоръката, която е получил от европейските лидери премиерът Бойко Борисов на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Министър-председателят запозна Европа за ситуацията с енергийните проекти на страната ни.

 

Съветът на Брюксел е засега да действаме по задълженията за „Южен поток”. Борисов вижда варианти и за съживяване на част от проекта „Набуко Запад”, за което са се разбрали с британския премиер Дейвид Камерън, чийто енергиен министър ще посети България в близко време, за да се заемат с въпроса.

 

„От страна на ЕС ми е казано категорично, че по подготвителните дейности за „Южен поток”  България трябва да издаде разрешителните, защото в противен случай влизаме в нарушение на двустранните спогодби и бихме могли след това да платин целия масраф”, заяви Борисов и добави: „Съответните министерства имат ангажименти да издадат разрешителните и тогава вече ще чуем „Газпром” дали прекратява проекта. Ако го прекрати - тогава това е по тяхна вина, а не по вина на българската страна”.

 

България има пакет от проблеми, които трябва да реши с Русия, и санкциите в случая, които ние поддържаме, играят в пъти по-лоша роля за България, отколкото за самата Русия”, заяви още Бойко Борисов.

 

На въпрос на ЕС ли ще разчитаме да реши оставащите проблеми с европейското законодателство, Борисов отговори, че то не позволява нито на Гърция, нито на Сърбия или Република Македония, трасето на газопровода да минава оттам. „С една дума - ето го как ни обикаля трасето и никой не може да каже, че това е изгодно за България. Мисля, че защитих интереса на държавата, европейския интерес, допълни още премиерът Борисов.

 

Вече не могат да ни упрекнат, че не сме прогнозируем партньор - точно обратното. Така трябва и да се работи – отиваш, казваш си проблема, искаш общо решение, не зад гърба, не да ги лъжеш, че не си подписал договора, а всъщност да си подписал, не след това да им носиш пълномощно и да кажеш, че всъщност са те изгонили като куче, а се е объркала датата на срещата“, допълни Борисов.

 

Репортер: Антоанета Николова