Не намерихме аргументи за смяна на позицията, заяви финансовият министър

ГЕРБ няма да оттегли своето предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване и то ще бъде подложено на гласуване в пленарна зала на Народното събрание днес. Управляващите са съгласни между 1 януари и 31 март 2015 година сегашното предложение да бъде подобрено и надградено, но днес предложението ще влезе в зала.

 

Това обяви финансовият министър Владислав Горанов след среща с парламентарната група на ГЕРБ в Народното събрание, предаде БГНЕС. "Не намерихме аргументи за смяна на позицията. Няма нищо лошо в даването на свобода за избор, съгласни сме от 1 януари до 31 март да надградим сегашното предложение и да го подобрим, като е въпрос на дебат как точно ще стане това", обяви минути след срещата Горанов.

 

Предложението е влязло в зала, ще бъде гласувано и няма промяна в позицията на ГЕРБ, подчерта той. Все още не е ясно как ще гласуват останалите парламентарни групи и дали това предложение ще бъде прието. От думите на Горанов стана ясно, че промените  в предложението ще се отнасят най-вече до необратимостта на избора, която е заложена в момента. "В дебата за цялостния пенсионен модел до 31 март сме готови да приемем и тезата за връщане от НОИ в частните фондове и за максимална гъвкавост, така че да се гарантира принципа на свободен избор", обясни финансовият министър.

 

Според Горанов има технически вариант това да се случи. "Няма лични партиди в НОИ, това е така, но НОИ ще знае във всеки един момент колко пари е получил от лицата, когато те са направили своя личен избор. Не съществува технологична пречка да се върна същата сума обратно в избран от тях универсален пенсионен фонд", коментира Владислав Горанов.