Повечето предприятия у нас не са открили нови работни места

 

Данъчните са с най-високо одобрение от бизнеса, а съдиите – с най-ниско. Твърдението е на Българската стопанска камара и се основава на анкета сред членовете й. 

 

Проучването показва, че корупцията и сивата икономика най-много пречат на бизнеса. Две трети от анкетираните смятат, че те са се увеличили през тази година. Най-корумпираните сфери са обществените поръчки, включително и по европрограмите, съдебната система и МВР. 

 

През изминалата година бизнесът оценява най-положително работата на данъчната администрация.  94% от анкетираните смятат обаче, че съдебната власт не си върши работата добре. 

 

Виктор десет години е мениджър "Продажби" на дограми и врати. За бизнеса му, това което е лошо за всички, е било добро за фирмата.


"От една гледна точка колкото да е лошо за хората, които пострадаха от градушките и наводненията тази година, при нас се наблюдава доста голям ръст при ремонтните дейности и смяната на дограмата", коментира той. 

 

Като цяло, бизнесът в страната изпитва разнообразни затруднения, но като се тегли чертата, за Стопанската камара, това е всеобщата неопределеност.


"Първият е политическата неопределеност, законововата неопределеност, донякъде свързана  и с общата неопределеност. Не е ясно развитието в световните пазари и развитието, например, на ситуацията в Украйна", пояснява Божидар Данев от Българската стопанска камара. 

 

Българската икономика обаче получава неочакван подарък от световните пазари - това са по-евтините материали и горива. Това се отчита и на ниво потребление.

 

Според проучването на Камарата, повечето предприятия у нас не са успели да разкрият нови работни места. Организацията е загрижена и от продължаващия спад в инвестициите от чужбина, факт, който трудно се конпенсира от широко рекламираните политически евросредства.