Рамос бе единият от убитите полицаи в патрулния им автомобил, паркиран на улица в Бруклин на 20 декември

Хиляди униформени полицаи участваха в събота в Ню Йорк в погребението на единия от техните убити миналата седмица колеги. Погребението се превърна във впечатляваща демонстрация на солидарност, след критиките насочени срещу полицаи в Съединените щати през последните месеци, пише АФП, цитиран от БГНЕС.

 

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, губернаторът на щата Ню Йорк, кметът на града и началникът на местната полиция също присъстваха на опелото на 40-годишния Рафаел Рамос в протестантска църква.

 

Но имаше и признаци на трайното напрежение между кмета Бил де Блазио. Стотици полицаи демонстративно обърнаха гръб на телевизионния екран, показващ речта на кмета по време на траурната церемония.

 

Рамос бе единият от убитите полицаи в патрулния им автомобил, паркиран на улица в Бруклин на 20 декември. Извършителят – вероятно с психични проблеми - твърдеше, че е искал да отмъсти за смъртта на двама чернокожи, убити това лято от полицията във Фъргюсън (Мисури) и в Ню Йорк. Убиецът се застреля малко след атаката.

 

Тези смъртни случаи и фактът, че замесените бели полицаи бяха оправдани от съдилища, доведоха до множество и силни протести в САЩ.

 

Двойното убийство на полицаите в навечерието на Коледа дълбоко засегна Ню Йорк и предизвика търкания между кмета и градската полиция. Някои полицаи дори го обвиниха, че има кръв по ръцете, защото е демонстрирал твърде голяма благосклонност към протестиращите.

 

Погребението на втория нюйоркски полицай още не е насрочено. Част от неговите роднини се очаква да пристигнат от Китай.