Това предвижда поредното прекрояване на закона за Сметната палата

Финансите на 60 % от общините отиват в зоната на здрача. Това предвижда поредното прекрояване на закона за Сметната палата, което вече е прието на първо четене от Народното събрание. 

 

Ако промените бъдат приети, ще отпадне задължението одиторите на палатата да инспектират бюджетите на общини с под 10 милиона годишно или над 60 % от всички общини в страната. Днес ръководството на Сметната палата се обяви категорично „против” промените.  

 

„Изваждането на тези общини от одитите на Сметната палата води до занижаване на отчетността. В зоната на здрача остава много сериозен обществен ресурс”, коментира днес председателят на палатата Лидия Руменова. „Заплахите срещу независимостта на Сметната палата са заплаха срещу държавността. Според новия закон Сметна палата в България на практика няма да има“, заяви още тя. 

 
 

Законовите промени предвиждат и промяна в структурата на институцията. Идеята е тя да се ръководи от председател с двама заместници. Така решенията кои организации да бъда одитирани и кои не ще се взимат на политически ниво. Днес ръководството на Сметната палата се обяви категорично „против” промените.  

 

Сметната палата се превърна в  ябълка на раздора в края на предишното управление. Малко преди да бъде разпуснато 42-то Народно събрание депутатите прекроиха закона. Критиките на ГЕРБ се насочиха към това, че БСП и ДПС се опитват да овладеят проверяващата институция

 

В програмата на Сметната палата за тази година са планирани одит на Национална спортна база ЕАД, която управлява и стопанисва най-значимите спортни обекти с национално значение, в това число зала „Армеец“ и Националния стадион „Васил Левски“, както и одит на дейността по упражняване правата на Столична община в търговските дружества с общинско участие. 

 

СОС упражнява правата на общината, като едноличен собственик в 20 дружества, сред които Метрополитен ЕАД, Столичен електротранспорт ЕАД, Столичен автотранспорт ЕАД, Топлофикация ЕАД и т.н. Столична община е собственик и на 44 лечебни заведения, както и е акционер или съдружник в 11 дружества, сред които и една кредитна институция.