Заради разредените композиции, учениците чакат с часове по гарите

Протести в Бойчиновци. Въпреки върнатите в портфейла на министъра на транспорта 40 милиона лева за БДЖ, протестите продължават. Ще има днес в Монтана, Берковица и Лом.


„Често се говори, че Северозападът е най-бедният край. Но ние сме живи”. Това ни написаха в писмо през седмицата хората от района, за които влаковете да се движат е изключително важно.


Хората оправдаха искането си със училищните смени на техните деца, които учат в съседните по-големи градове, както и за останалите, които работят или ходят на лекар в съседния град.


ЖП гарата в Монтана. Всеки ден към обяд пероните започват да се пълнят с ученици. За компанията на Дани от скоро пейката на гарата за часове се превръща в техен дом и място за чакане, защото влакът с които са пътували години наред вече е спрян.


„Преди ни беше доста по удобно. Сега докато се приберем става три и нямаме достатъчно време”, обясни Оля Бориславова.


Затова всеки от тях е измислил различен начин, за да минава по-бързо времето докато се прибере вкъщи.


Пътническия влак за Бойчиновци пристига на първи коловоз. Часове чакане, за 16 минути път до вкъщи. Друг вариант обаче за десетките ученици от Бойчиновци и съседните села няма.  

 


На гарата в Бойчиновци вече ни очаква Георги, служител на българските железници и баща на Дани, момчето, което всеки ден чака влака с часове, за да се прибере у дома.


„Цената на картата му е 20 лева и 30 стотинки с намалението, а билета с автобуса отиване и връщане са му 5 лева за деня. Значи 20 дни по пет лева са 100 лева”, казва Георги Марков.


А проблем не са само парите. От гарата в Бойчиновци ученичката Оля върви пеша до съседното село Портитовци, защото с новото разписание изпуска връзката с автобуса до вкъщи.


„Сега са много ниски температурите…замръзваме, навън е ужас. Колко километра ти предстоят сега? Четири километра”, допълва Оля Бориславова.


„Спряха влаковете, които са най-удобни за учениците. Ако дойде автобус дойде, ако не частни таксита, сива икономика и така нататък”, казва Георги Марков.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Биляна Борисова