Новите ще ни струват 9 лева

 

Нови талони за автомобилите от март. МВР сменя свидетелствата заради големите глоби, които налагат на нашите шофьори в Гърция и Унгария. Български водачи отнасят санкции от хиляди евро, защото не носят със себе си големия талон при пътуване. 

 

Росен Калпачки е собственик на превозваческа фирма в Благоевград. За неволите с един от камионите му в Гърция ви разказахме още през май. Заради липсата на голям талон у шофьора катаджиите в южната ни съседка го глобяват с 9,224 евро. 

 

От няколко години гръцките власти изискват големия талон при всяка проверка на пътя. В малкия няма данни за допустимата маса на тира, както и за натоварването на осите, например, което често е повод за огромни санкции. Затова всички данни от големия талон вече ще са записани и на малкия.

 

Най-голям е проблемът с колите на лизинг, тъй като шофьорите притежават само копие на големия талон, докато не ги изплатят напълно. То обаче не се признава от властите на пътя в Гърция и Унгария. Лизингодателите очакват и друг проблем.

 

"С промяната в малкия талон ще отговорим на изискването на всеки контрол да установи какви технически параметри има по документи, но формално, ако искат да им се предоставят „част едно”, на нашите малки талони продължава да пише „част две”, обясни Борислав Тодоров.

 

Заради тази уж формална подробност, въпреки че сме изпълнили изискванията, отново може да се наложи да плащаме солено на пътя

 

Затова Росен Калпачки вижда решението другаде: „Единственото решение е банките да си върнат големите талони на собствениците на колите и да няма никакъв проблем. Другият вариант е пак свързан с даване на пари - да бъде само един талон”.

 

Все пак шансът да се отървем от глоба, ако пътуваме в Гърция или Унгария, е по-голям, ако имаме от новите талони. В момента тече обществена поръчка за изработването им, а променените свидетелства ще ни струват 9 лева. Всички стари талони остават валидни.