Извън Европа, най-много внасяме скумрия от САЩ и Канада

 

Само за последната година у нас са внесени над 5 000 тона риба от страни извън Европа, обявиха от Агенцията по храните. Ако включим рибата и другите водни животни, които влизат у нас, макар и обмитени на друга европейска граница,  количествата стават между 35 и 40 хиляди тона. 

 

Когато говорим за риба от страни извън Европа, най-много внасяме скумрия, която се лови от канадски и американски кораби в океана. На второ място се нарежда рибата пангасиус, която идва у нас най-често от Виетнам и Китай. Също от Виетнам се внасят сериозно количество скариди. 

 

Доста въпросителни обаче се появиха именно около пангасиуса – че може да е вреден за здравето ни, защото се отглежда в замърсените води на река Меконг.  

 

Пангасиусът се превръща в новото азиатско чудо. За десетина години, производството само във Виетнам е скочило 6 пъти -  до 1 200 000 тона на година. А 22% от изнесената риба заминава за Европа. 

 

Опасенията са, че от замърсените води, рибата става богата на бактерии, антибиотици и тежки метали. Това обаче, според търговците, едва ли я прави вредна. 

 

За миналата година, две пратки виетнамски пангасиус са били спрени на границата. Едната – за неизрядни документи, а другата – за непозволени вещества в рибата. След тези случаи всички подобни пратки са следени под лупа, твърдят експертите.

 

Повече гледайте във видеото!