Компанията обеща засилени проверки и накзания

 

Буря в БДЖ след разследването на Нова за кражбите на тонове нафта. Днес от ръководството на държавната компания потвърдиха всички разкрития. Те признаха за липси и кражби за милиони левове от дружеството. А именно близо 2 цистерни от по 65 тона нафта изчезват от БДЖ всеки месец. 

 

След разследването ни ръководството на компанията даде обещания за силен контрол и наказания за крадците на нафта и техните покровители. Ангажираха се да не преследват само най-ниските нива служители като машинисти и стрелочници, а и началници, които прикриват престъпленията срещу лични облаги.  

 

Според данните за миналата година сметките сочат близо 3 милиона лева. А както обяви и шефът на "Товарни Превози", със счетоводни манипулации през годините е укривана още източена нафта. 

 

В кражбите участват не само машинистите, които източват дизеловите локомотиви. Освен стрелочници, диспечери и охрана, пари прибират и служителите, които пишат разписанието кой машинист с кой влак, накъде ще пътува. Нова показа как машинист плаща на такъв нарядчик пред скрита камера. Срещу парите машинистите стигат до предпочитаните линии и гари, удобни за необезспокоявано точене. Новият управител на "Товарни превози" дори изказа съмнения, че изчезналата нафта се прикривала с фалшиви отчети- оправдавали разхода с това, че последната година всички локомотиви почнали да харчат повече. 

 

Освен с наказания, ръководството на БДЖ се ангажира и с мерки срещу кражбите. В момента в повечето дизелови локомотиви Джи Пи Ес- системата, която следи нивото на горивото, е повредена и няма адекватен контрол. Системата ще се поднови, а онези, които умишлено я повреждат, също ще бъдат наказвани. 


Управителят на "Товарни превози" ни увери още, че БДЖ няма намерение умишлено да докарва дружеството му до загуби с цел някой да я приватизира евтино.