От 2004 до 2014 година средно на годишна база номиналната доходност е 4.20%

Реалната доходност на пенсионно-осигурителните дружества за последните десет години е минус 0.7%. Това заяви на заседанието на Комисията по бюджет и финанси заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ангел Джалъзов, цитиран от Агенция „Фокус”.

 

Джалъзов обясни, че на годишна база реалната доходност за този период е минус 0.16%. По думите му от 2004 до 2014 година средно на годишна база номиналната доходност е 4.20% като тя се изчислява най-общо по формулата изваждане на инфлацията от номиналната доходност.

 

На въпрос на депутата от БСП Румен Гечев за гаранциите на КФН за свързаните лица, Ангел Джалъзов обясни, че за да се повиши ефикасността на сделките за свързани лица, предлагат да се въведе дефиниция, когато се обследва капиталовия пазар. От КФН искат да се разшири обемът за групата от предприятието „майка”, за да стане ясно дали контролира едно или повече дъщерни дружества, за да могат да се проследят всички транзакции.

 

Изслушването на Комисията за финансов надзор е относно надзора върху пенсионно-осигурителните дружества.

 

„Ще изследваме и четирите фонда, подписали това писмо. Няма да приемем подходи едни пазарни участници да нападат други. Ако открием данни за картелиране, ще сезирам лично КЗК. Ще се произнесем не само за фондовете, за които се твърди, че има нещо странно, всички дружества ще се изследват”, каза от своя страна председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.

 

„Не бих могъл да направя извода, че има добри или лоши фондове. Почти равен е броя на санкциите на собствениците на българските дружества, с тези за чуждите”, добави Мавродиев. Той увери, че надзорът е еднакъв и е достатъчно сериозен. Той отбеляза, че четирите пенсионни дружества, подали писмо във връзка със спорните промени за пенсионното осигуряване, от 2010 до 2014 също са санкционирани за сделки.

 

Мавровдиев обясни, че преди да бъде подадено писмото, представители на въпросните четири фонда са били на среща при него. „Наясно съм с това писмо, още преди да се подаде. Веднага с моя резолюция е разследвано за пазарни манипулации. Тъй като тук се говори за изменение на стойността, не мога да предпоставям резултата в това разседване. Отговарям, че нямам индивидуални правомощия. Не очаквайте от нас да бъдем магьосници, има бавни процедури по анализ”, заяви той.

 

Председателят на КФН отрече информацията, че това писмо е обект на проверка от страна на ЕК.