Депото, което холана наричат бунище, ще обслужва общините Банско, Разлог, Белица и Якоруда

 

Със скандирания "Оставка" жители на разложкото село Баня отново излязоха на протест срещу изграждането на регионално депо за отпадъци край селото, пише БГНЕС.

 

Подкрепиха ги жители на Разлог, Банско и околните села - Горно и Долно Драглище, Добърско и Годлево. Всички те са заканиха, че "ще умрат, но няма допуснат първа копка на проекта на стойност 12 889 164 лв.” Депото, което протестиращите наричат бунище, ще обслужва общините Банско, Разлог, Белица и Якоруда.

 

Протест започна тази сутрин в 8.00 часа на мястото, където са фургоните до шосето, а вторият се проведе пред параклиса "Чудесата на Света Троица". Именно там са поставени информационните табели и протестиращите очакваха днес да бъде направена първата копка на проекта. След като никой не дойде, те се усъмниха, че тя е направена някъде на друго място.

 

Протестиращите носеха плакати с текст "Да спасим разложката котловина", "Не заблуждавайте, зад обещанията за модерно депо стои боклучарник", "Екоминистерството=екоунищожение" и други.

 

Според протестиращите, въпреки редицата законови нарушения, строежът на сметището ще стартира всеки момент, теренът се разчиства, изсечени са стотици над 60-годишни борови дървета. Хората искат цялостна проверка на документацията в община Разлог и замразяване изграждането на депото до изясняване на случая.