Целта е контрол върху броя на настанените в центровете в цялата страна

Вечерен час за бежанците във всички центрове в страната. Мярката влиза от понеделник, решиха от Агенцията за бежанците. Вечерният час ще бъде 20 часа през зимата и 22 часа през лятото. Такова ограничение имаше и допреди две години, но при смяната на ръководството на Агенцията за бежанците беше отменен.

 

Саид е бежанец от Афганистан. Идва у нас със семейството си преди пет месеца. Малко след това се ражда и първият му син – Сам. 

 

"В Афганистан бях студент по медии - телевизия. Съгласен съм с вечерния час, въпреки че някои от хората тук излизат вечер, но това е нещо стандартно, няма да има проблем", коментира Саид. 

  

Над 330 души са настанени в центъра за бежанци във Враждебна, има място и за още. Част от тях са семейства, но повечето са ергени. Всички те излизат често, но не се очаква вечерният час да е проблем за тях.  

 

В центъра във Враждебна новият вечерен час се въвежда още от днес. От понеделник той влиза в сила и за бежанските центрове в цялата страна. Целта е да се контролира броя на хората, настанени в центровете и да е ясно колко от тях са се прибрали или са напуснали самоволно мястото. Констатирани са и много случаи на нерегламентирано настанили се бежанци в центровете в цялата страна. 

 

Такъв вечерен час е въведен като мярка за сигурност и в някои от европейските държави, сред които Белгия, Люксембург и Естония.  

 

Към днешна дата повече от три хиляди и 700 бежанци са настанени в центровете в страната. От тях най-много са сирийците. Центровете са запълнени на 62%, така че имат капацитет и за още.