Контролът ще се възложи на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор

На сайта ма Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е публикуван законопроект, който урежда липсващия контрол на водоемите, заяви пред БНР Станислав Иванов от ГЕРБ. 

 

"Липсата на контрол на водоемите доведе до ситуацията в момента. Именно той ще даде ясна представа за състоянието на язовирите, за това кой ги експлоатира и ще даде цялостна картина за възможностите да се изпълняват дейности, които да не ни оставят пред свършен факт. Контролът ще се възложи на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН)”, заяви Иванов.

 

"Причините за наводненията са неправилно поддържане на язовирите. Смятам, че трябва да се работи така, че да се овладява ситуацията на непрекъснатите климатични изменения и да се минимизират щетите”, коментира от своя страна Георги Божинов, председател на Комисията по околна среда и води в Народното събрание.

 

"Българите упорито разрушаваме изградени системи, без да знаем точно какво ще направим след това. Вторият голям порок е, че в България, когато обществото е готово да отдели публични средства за неотложни и важни решения, винаги се намира някой, който измисля системата за усвояване на средствата, парите се усвояват, разбирайте прибират, а решенията ги няма”, заяви още Божинов. 

 

По думите му има хиляди проекти за почистване на корита, за предпазни стени и бентове и други, но решенията са или частични, или не вършат никаква работа.