Нивото на реката в района на Елхово само за няколко часа се качи със 100 сантиметра

Критично високи нива на реки и язовири и днес. България изпраща спешно предупреждение към Турция и Гърция, заради високата вълна, която идва от нашата страна.


Критични остават нивата на 3 реки в Югоизточна България. Там е обявен червен код. От утре заради очакваното снеготопене ще се повишат и нивата на реките Струма и Места.

Още по темата


Край Елхово нивото на Тунджа продължава да е критично високо. Реката там заля дворове и приземни етажи. Засега бедстващи хора без ток и вода няма, но водите на реката вече достигнаха домовете на хората край брега.

 

Нивото на реката в района на Елхово само за няколко часа се качи със 100 сантиметра до критичните 515. През последните два дни водният стълб се покачва с около сантиметър на час. Водите на Тунджа отново заливат дворовете и приземните етажи на крайбрежната улица.


„Да, водата навлиза в дома ни. Всичко е влага. Къщата мухлясва, вътре стените, гардеробите ми, всичко е мухъл”, разказва Мара Димитрова.


Живеещите в най-наводнената част на улицата от дни не могат да напуснат домовете си дори, за да си купят храна.


„Ще му нося хляб. Не могат да отидат да си вземат хляб. - До там ли я докарахте?! - До там, сега ще слагам тези ботуши. Те текат, но ще ида да му занеса… може тези да му станат”, казва Цеко.
Въпреки призива на местната власт да се евакуират, хората не желаят да напускат домовете си. Страхуват се от мародери.


„Мислим да не се евакуираме. Имам много покъщнина. Къде да я оставим и как да отидем другаде?”, пита Мара Димитрова.


„Къде да отивам другаде да се евакуирам? - Роднини нямате ли,близки?! - Нямам никой”, споделя Христо Пасков.


Част от хората, които живеят на наводнената улица, се страхуват, че залялата ги вода ще доведе до пламването на зарази.

 

„Да дезинфекцират, някои болести ще хванем, не знам, не знам… Какво да казвам повече. Това са мръсотии и те излизат от мръсния канал”, обяснява Борис Димитров.


Хората не вярват, че нивото на придошлата река се е повишило само заради дъждовете. Съмняват се, че се изпускат неправомерно и язовири в горната част на течението й.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова