Живко Русев, който избегна смърт чрез обесване, сега е със смъртоносна диагноза

 

Българин, осъден на доживотен затвор в Иран за наркотрафик, иска да бъде помилван от вицепрезидента Маргарита Попова. Живко Русев, който избегна смърт чрез обесване, сега е със смъртоносна диагноза. 

 

След връщането му у нас присъдата му е намалена, а Русев я излежава в Старозагорския затвор. 

 

За Живко Русев от Гълъбово желанието от автобусен шофьор да се преквалифицира в тираджия едва не е фатално за живота му. 

 

През 2008 година Русев, който е нает по обява във вестник, прави втори курс до Иран. Задържан е, а в камиона му са открити 130 килограма хероин. В Иран трафикът на наркотици се наказва със смърт. А Живко и до днес твърди, че не знае как наркотикът е попаднал в камиона му.   


 
„Чувствам се жертва на някаква конспирация”, заявява Живко Русев.

 

Активна дипломация помага Живко да получи доживотна, а не смъртна присъда. 

 

У нас доживотната присъда на Русев е намалена на 15 години затвор, а той лежи в Стара Загора, близо до родното Гълъбово.  

 

„Тук в България разбрах какво е затвор. В Иран е като в петзвезден хотел. Във всяка килия има климатик, телевизор, имаш право на телефон по цял ден, чисто е. Ако ще лежа в затвора, искам в Иран”, заявява Живко Русев. 

 

Той и дъщерите му са подали молба до вицепрезидента Маргарита Попова за  амнистия. Русев е с диагноза рак на простата и иска достъп до лечение извън затвора .  

 

Гледайте цялата история на Живко в Иран – тази неделя, в предаването ДИКОFF.