Джоузеф Байдън се срещна с президента Росен Плевнелиев

Съединените щати ще продължат твърдо да подкрепят България по пътя на реформите и като фактор за стабилността в целия регион на Югоизточна Европа. Това стана ясно на среща на президента Росен Плевнелиев с вицепрезидента на САЩ Джоузеф Байдън в рамките на 51-вата Конференция по въпросите на сигурността, която се провежда в Мюнхен. България може да бъде фактор на промяната за целия регион, каза Джоузеф Байдън на срещата с българския държавен глава.

 

Президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Джоузеф Байдън споделиха позицията, че кризата в Източна Украйна има потенциал да дестабилизира региона на Югоизточна Европа. Затова е необходим диалог и задълбочаване на връзките между страните на Балканите, които да ускорят процесите на интеграция.

 

България е напълно наясно с проблемите си и САЩ ще продължат да подкрепят всяка стъпка, която води до стабилност и сигурност, което е важно и за американските инвеститори, посочи от своя страна вицепрезидентът Байдън.

 

Стратегическото парнтьорство между България и САЩ ще намери конкретно изражение чрез дейността на сформираните работни групи в областта на сигурността и отбраната, енергийната сигурност, върховенството на закона и образованието и контактите между хората. Предстои да бъдат насрочени първи заседания на работните групи, които трябва да набележат конкретни стъпки за напредък на сътрудничеството в посочените области.

 

Енергийната диверсификация и изграждането на интерконекторната газова връзка с Гърция е от ключово значение за енергийната независимост на България, беше подчертано още по време на срещата. Обсъдена беше и необходимостта от модернизиране на българската армия за постигане на съвместимост с партньорските армии от НАТО.