Едва половината от общините са свързали компютрите си с тези на транспортното министерство

Една пета от колите у нас са извън закона. Това показват данните от техническите прегледи за последните няколко седмици. От тогава работи електронната система за платения данък на автомобилите. Над 40 000 автомобила са минали техническия си преглед онлайн. От тях обаче 7200 шофьори не са успели да минат прегледа, защото не са платили данъка си. Още толкова са шофьорите, чиито автомобили изобщо не съществуват в системата.


Не е ясно каква е причината тези над 7 500 автомобила да не съществуват в онлайн системата за проверка на платените данъци. Възможно е общините да не са обновили информацията или да не са я отчели онлайн. Към момента 133 общини са свързани с електронната система за обмен на информация.

Още по темата


„Слагат се документите на автомобила, необходимите документи, сканират се и след това системата започва да проверява чрез интернета дали всичко е точно”, обяснява Тодор Цветков, служител в пункт за годишни технически прегледи.


Не са малко шофьорите, които се опитват да минат прегледа с неплатен данък.


„30 % от случаите си връщат колите заради неплатен данък. Знаят, опитват се да мине номера, но няма как вече”, разказва Иван Михайлов, председател на пункт за годишни технически прегледи.


Едва половината от общините в страната са свързали компютрите си с тези на транспортното министерство и получават информация от сервизите. Това е причината все още да се ползва и документ за платен данък на хартиен носител. По този начин за периода са били прегледани над 80 000 автомобила. Така обаче някои шофьори успяват фалшифицират бележките си за платен данък, за минат прегледа.


„Има такива случаи, но ние просто няма как да ги хванем, защото не знаем кой автомобил на какви данъци е и минават. Но скоро няма да могат, защото вече ще има заверка с общината с холограмен стикер и просто няма как да стават вече тези опити за измама”, категоричен е зам.-кметът по финансите в София Дончо Барбалов.


„Документът, който удостоверява истинността на удостоверението за платен данък вече ще бъде унифициран и ще бъде с уникален номер, който ще бъде проверяван в момента, в който той бъде представен в пункта за технически преглед”, пояснява Дончо Барбалов.


Откакто онлайн системата работи в София, общината е увеличила с няколко милиона лева приходите си от данък автомобил. От началото на годината вече и КАТ предоставя информация на всички областни дирекции за броя регистрирани автомобили у нас.


3 830 000 са регистрираните превозни средства към началото на годината у нас. От тях близо 840 000 са тези в София.


Повече по темата гледайте във видеото.