Облекчават условията за постъпване на работа в туристическия сектор на младежите

Облекчават условията за постъпване на работа в туристическия сектор на лицата, навършили 16-годишна възраст. Очаква се подобна мярка да има благоприятно въздействие върху бизнеса, защото сезонността на част от работните места в този сектор позволява младите хора да работят, без да се нарушава учебният им процес. 

 

За това се договориха вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и министърът на туризма Николина Ангелкова на проведена среща. 

 

Министър Ангелкова представи и един от въпросите, поставен от бранша по време на посещението ѝ във Варна и Бургас през миналия месец, а именно какви са условията, при които чуждестранни студенти могат да изкарат стаж в туристическия сектор. 

 

Ивайло Калфин увери, че за гражданите от страните-членки на Европейския съюз няма никакви административни трудности да могат свободно да бъдат наети на работа. 

 

Двамата министри обсъдиха и възможностите за създаване на условия за подобряване на професионалното обучение на кадрите в туризма. 

 

Николина Ангелкова предложи туристическият бранш да бъде включен по-активно в целия процес, като преминалите обучение да бъдат ангажирани в конкретни фирми. Целта на програмата „Клио“ е осигуряване на заетост и социална интеграция на безработни лица чрез откриване на работни места. През 2015 г. тя ще бъде насочена и към сферата на туризма, като потенциалните кандидати ще могат да придобият професионална квалификация като екскурзоводи и аниматори.