Това се случва ден, след като Румяна Бъчварова бе номинирана за министър на вътрешните работи

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров подаде оставка. Очаква се премиерът Бойко Борисов да приеме оставката в събота на обяд, когато вероятно ще има развитие по случая с убийството на студентката Вероника Здравкова във Велико Търново.

 

"Дотогава очаквам да има задържан по случая", коментира Борисов, който разгледа новата сграда на Софийския районен съд.

 

"Ще приема оставката на Лазаров. Ще му напиша "да" най-вероятно утре на обяд. За шефа на ДАНС отговарям аз, така че каквото имам предвид ще споделя чисто коалиционно, за да не кажат, че не съм ги информирал. Цветан Китов (бел. ред. шефът на ДАТО) няма да си даде оставката, защото не му я искам. Той ми е бил студент четири години. Мисля, че го познавам прекрасно и знам какви качества има", каза Борисов.

 

 

Премиерът обяви, че е разговарял и с шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Борисов е получил уверение, че до броени часове на бюрото си в Министерския съвет ще има писменната му оставка.

 

След като в сряда вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка, листове с молба за освобождаване на постове започнаха да валят отвсякъде. В рамките на няколко часа в четвъртък молба за напускане хвърлиха шефът на Столичното следствие Петьо Петров и Директорът на МВР-Враца Иван Кирилов.

 

Полемиката се завъртя около ключовото Министерството на вътрешните работи, чиито кадрови промени често стават обект на реплики и дуплики в Народното събрание.

 

Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че мястото на министър Веселин Вучков ще бъде заето от вицеприемиера Румяна Бъчварова. Решението било взето на разговори с премиера, на които присъствали депутати от Реформаторския блок, здравният министър Петър Москов и самата Бъчварова.

 

Оставката на министър Вучков обаче все още не е депозирана в администрацията на Народното събрание, което по закон се изисква. В същото време той е обявил, че няма да се върне като депутат в Народното събрание, каквото право има.

 

Относно процедурата за искане на оставка на шефа на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, в сутрешния блок "Здравей, България" съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев поясни, че има ред, по който Министерският съвет да предложи на президента нови хора за тези постове.


„Има конституционно решение по тези въпроси, няма правен казус. Пътят е ясен, въпросът е да се върви смело напред. Трябва да е ясно, че трябва да се работи в името на общи национални интереси”, заключи Радан Кънев.

 

Видео: БГНЕС: