Четирима министри от кабинета бяха изслушани от депутатите за предприетите от държавата действия

 

Властта се отчита за снежното бедствие. Четирима министри от кабинета бяха изслушани от депутатите за действията, които държавата е предприела през последните дни. Опозицията критикува управляващите в липса на координация.

 

Властта обаче увери, че държавата е на мястото си и институциите синхронизират всичките си усилия, за да няма бедстващи хора без ток, вода, храна и медикаменти. Заради снеготопенето се очакват свлачища, срутища и наводнения, но всички мерки са били предприети, за да се избегне критична ситуация.

 

"Държавата реагира бързо и адекватно в създалата се през изминалата седмица кризисна ситуация. Работим в екип и при пълна координация с всички институции, както и с кметовете по места за пълното отстраняване на авариите“, каза от своя страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

 

През първия ден след обилните снеговалежи -7 ми март - авариралите далекопроводи от системата на ЕСО бяха 44, а подстанциите - 15. Още същия ден екипите на ЕСО са възстановили 9 от далекопроводите. По данни на електроразпределителните дружества на 7 март без електрозахранване са били 1179 населени места с 271 000 абоната.

 

Към 8.30 часа на 12 март без електрозахранване остават 393 населени места с 57 230 абоната на територията на ЕВН. Все още не са възстановени 7 далекопровода и една подстанция от системата на ЕСО. Министър Петкова информира, че след осигуряване на достъп, до края на деня ще бъде възстановена и последната неработеща подстанция на ЕСО - Ардино.

 

Министърът на енергетиката бе категорична, че екипите на ЕСО ще останат на място до пълното възстановяване на електрозахранването в засегнатите региони. В момента на място работят 660 човека, включително и 32 екипа на ЕСО. "Министерството на енергетиката предприе всички необходими действия за овладяване на критичната ситуация в страната. Аварийните екипи работят вече шести ден без прекъсване“, допълни още тя.

 

Депутатите продължавата работата си с избор на нов управител на НЗОК.