Въпреки предупрежденията, туристите продължават да карат извън пистите

 

Лавинната опасност в планините остава висока. В Пирин се свлякоха тонове снежна маса. Част от тях са предизвикани от туристите, които карат извън пистите. Трима души загинаха, а няколко други бяха ранени през изминалите дни. Въпреки предупрежденията, обаче карането извън пистите продължава.

 

Николай Павлов е всичко, което през последните няколко дни предизвиква възмущение у някои. Той е фрийрайдър. Кара сноуборд извън пистите. Той е част от онези, които могат да предизвикат лавина. Или не. Но той е и планиски водач и води курсове по лавинна безопасност.

 

„Най-добрият начин да се опазиш е да можеш да прецениш, къде да отидеш и кога да си направиш кефа на по-спокойно място и да ти е пак кеф”, казва той. Според фрийрайдърите кефът се прави само извън пистите. Там, където е рисково и снегът е по-мек.

 

Навлизайки в лавиноопасна зона, всеки срещнат е така нареченият фрийрайдър. А те не са малко. Следи от ски и бордове има навсякъде. Теренът е до болка познат на спасителя Петър Чолев. Спасителни акции в района има почти всеки ден.

 

Според фрийрайдърите лавината може да бъде избегната, ако подготовката е добра. И все пак гаранция няма. Спасителите напомнят, че най-безопасното място за каране си остават ски зоните.

 

Репортер: Екатерина Николова