Работим върху нов Закон за обществените поръчки, уточни той

"Работи се усилено по финалната версия на текста на Закон за еврофондовете и се надявам той да бъде на вниманието на парламента при всички случаи преди средата на тази година". Това обяви пред журналисти в парламента вицепремиерът Томислав Дончев и поясни, че той е инициирал изработването на този закон още през 2012 г.

 

"Другият важен текст, по който се работи, е изцяло нов Закон за обществените поръчки, който също трябва да бъде в парламента в рамките на тази година. Крайният срок за транспониране на новите директиви е пролетта на 2016 година, но имаме задачата да приключим много по-бързо. Става дума за изцяло нов текст, не за поредната промяна и поредната кръпка в закона. Той има за цел да транспонира текстовете на новите директиви, но и да внедри всички научени уроци", каза Дончев, цитиран от БГНЕС.

 

Той поясни, че задачата, дадена на всички експерти, които работят по текста, е законът да е толкова прост и разбираем, колкото може да бъде. Анализите според Дончев показвали, че голяма част от грешките, които се правят, не са само и единствено продукт на злонамереност.

 

"Те се правят от изключително сложната, дори на моменти объркана законодателна рамка. Законът категорично урежда правните отношения при електронно възлагане. Надявам се да бъде факт преди края на годината Законът за обществените поръчки, за да може текстът да е в сила от 1 януари 2016 година. 85% сме готови", призна Дончев.