7,5 милиона лева е най-високият доход, деклариран в НАП до момента

 

7,5 милиона лева – това е най-високият доход, деклариран за миналата година. Цифрата звучи внушително, но се оказва, че богатите обедняват, защото предходната година най-богатият е декларирал двойно повече. 

 

Човекът, декларирал 7,5 милиона лева доход, е 36-годишен софиянец. Името му данъчните нямат право да съобщят, но се знае, че по-голямата част от парите си е спечелил от продажба на дялове в търговско дружество. 

 

Освен това той декларира пред НАП 200 000 лева от заплата, което означава, че средно месечният му доход е бил над 16 000 лева. Подаването на декларации продължава още 40 дни и може да се появи още по-богат българин. 

 

32-ма души са декларирали доходи от над 1 млн. лв. В топ 10 на най-богатите обаче засега няма жени. 

 

"Богатството не е порок и не би трябвало да е порок от данъчна гледна точка, стига разбира се всеки, който законно печели парите си, да плаща данъци”, на мнение е волейболистът Любо Ганев. 

 

Той е спечелил първия си милион още, докато е бил състезател. Кое е по-трудно обаче – да спечелиш милион или да изгубиш милион? 

 

"Най-лесно е да го изхарчиш. Губил съм много пари, казвал съм винаги, че пари можеш да спечелиш, да намериш, да вземеш назаем и т.н., но важното е да имаш цел в живота си. Броени пари и броени дни рано или късно свършват, така че когато си ги знаеш колко са ти парите, значи не са много. Не е важно колко имаш –твои пари са само тези, които си изхарчил”, казва Ганев. 

 

Екип на Новините на Нова се срещна с 36-годишния Деян. Той е на същата възраст като софиянеца, декларирал 7,5 милиона лева. Деян работи в сферата на рекламата вече 12 години, пътува с метрото, няма автомобил, защото въпреки солидния си професионален опит, е далеч от първия си милион. 

 

До момента са подадени 120 000 декларации за 1 млрд. лв. Грубата сметка показва, че средният облагаем доход на българина излиза 8333 лева.