Японската енергийна компания „Тепко” изгуби контрол над машината, след като тя измина 10 метра в централата

 

Японската енергийна компания „Тепко” се отказа да си върне контрола върху изпратения в атомната електроцентрала „Фукушима” робот. 

 

Компанията искаше да използва машината, която се придвижва като змия, за да проникне в разрушения първи реактор. Роботът трябваше да изследва силно радиоактивната среда, но след като измина 10 метра, спря да приема команди отвън.

 

Радиацията във вътрешността на авариралия през март 2011 година реактор е в смъртоносна за хората доза.

 

Първият робот, изпратен в радиоактивния реактор на АЕЦ "Фукушима"  засне уникални кадри от вътрешността на опустошения реактор, преди да спре да работи, предаде вестник „Дейли Мейл”.  

 

Снимките дават пряка възможност да бъде видяно какво е моментното състояние в авариралия първи реактор.

 

Повече от 300 000 души бяха евакуирани, след като три от шестте реактора във "Фукушима" се взривиха вследствие на огромно цунами, което опустоши страната преди повече от три години. Близо 16 000 души загубиха живота си в природното бедствие и в последващото опустошение.

 

Снимките са били заснети като част от мисията на робота да инспектира разтопеното гориво в един от реакторите.

 

Роботът е трябвало да има на разположение 10 часа при нива на радиация фатални за хората и влияещи силно върху обикновени електронни устройства.

 

Нова мисия с втори робот, насрочена за понеделник, бе отложена, докато инженерите не открият точните причини за сегашната повреда.

 

Според проведените тестове роботът е показал поносимост към радиация и е дал данни за сегашните нива на радиация вътре в реактора, които са по-ниски от очакваните.

 

Данните ще бъдат използвани за подобряване на бъдещи оценки върху щетите, които са от решаващо значение за безопасното извеждане от експлоатация на централата.