Откъде са парите на бившия втори в ДПС?

 

По искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество съдът запорира имущество на обща стойност 1 555 883 лева, собственост на Христо Бисеров и Ивайло Главинков. 

Още по темата

 

"Общо исковете, които комисията ще предяви, са за повече от 7 милиона лева. Това е сумата, която ние претендираме, че е преминала през банкови сметки и има необясним произход”, обясни в „Здравей, България” председателят на комисията Пламен Георгиев.

 

Той допълни, че става дума за период от около 10 години, в които е подавал декларации като депутат. 

 

"Изискваме справки от НОИ, данъчните органи, КАТ, Гранична полиция – абсолютно всичко се проверява. Изисквали сме справки и за движението по сметки в чужбина”, поясни той.

 

Георгиев даде пример за къща, за която е декларирано, че мястото, което е закупено за построяването ѝ, струва 145 000 лева. След това с 300 000 лева е извършено самото строителство.

 

"Откъде обаче идват тези пари? Взел е кредит, но той е предсрочно погасен само една година след взимането му”, обясни още Георгиев.

 

Съмненията на Комисията за отнемане на имуществото са за пране на пари, чрез фирми, в които участва Главинков.

 

На въпрос дали и други народни представители ще бъдат проверени, Пламен Георгиев заяви, че комисията може да проверява единствено и само лица, спрямо които има повдигнато обвинение от прокуратурата.

 

"Предлагаме да се редуцира броят на престъпленията, по които работим, защото в момента проверяваме много маловажни случаи. Например, за притежание на минимално количество наркотично вещество – за една цигара марихуана”, коментира Георгиев.