Те започнаха като бунт срещу застрояването на парка "Гези"

Турски съд оправда 26 активисти, които са помагали за организирането и провеждането на масовите протести през 2013 г. срещу тогавашния премиер Реджеп Ердоган.

 

Протестите започнаха като бунт срещу застрояването на парка "Гези". Всичките подсъдими са били лидери на организацията "Солидарност с Таксим" (Taksim Solidarity), която е събирала в себе си редица други по-малки неправителствени организации, обединения и политически групи. Тя е помагала за организирането на протестите от 2013 г., като нейни членове са заемали предни позиции сред протестиращите групи.

 

Оправданите активисти, сред които е имало лекари, архитекти и инженери, са били обвинени в основаването на престъпен синдикат, който нарушава обществения ред и организира нелегални протести чрез социалните медии.

 

"Това беше абсурдно дело, чиято цел беше да обяви "Солидарност с Таксим" за криминална организация", каза Мучела Япачи, един от освободените.

 

От самото начало на делото правозащитници призоваваха обвиненията да бъдат свалени, а международната организация "Амнести интернешънъл" нарече процеса политически мотивиран.