Очакванията са цената да се запази висока поне до юли

 

Българските розови домати достигнаха 6 лв. за килограм, установи проверка на “24 часа”. Извън София, където продукцията се предлага директно от производители, цената им е от 3 до 3,80 лв.

 

Червените домати, които обикновено са внос от Гърция, са между 3,50 и 4,50 лв за килограм. 2,50-3 лв. са тези от Турция. Толкова струват и внесените от Румъния.

 

Според експерти цената на доматите е висока, тъй като това са първите количества български, които се появяват на пазара. Очакванията обаче са тя да се запази висока - над 2,50 лв./кг, поне до юли, когато ще се появат първите количесва от полето.

 

Същевременно вестник "Новинар" съобщава, че бензинът ще поскъпне за летните отпуски и пътуването до морето с кола и тази година ще ни излезе солено. Петролът на световните пазари увеличава стойността си и това със сигурност ще се отрази на цените и в родните бензиностанции, прогнозират експерти.

 

За седмица масовият А95 у нас е поскъпнал с 4 стотинки и в момента се търгува над 2,27 лв. за литър. На месечна база увеличението е с 4,13 на сто. Междувременно цените на петрола на борсите минаха психологическата граница от 60 долара за барел.

 

Още теми от печата гледайте във видеото!