Чистенето няколко пъти седмично не носи резултат, признава Христо Янев

 

Кметът на Обзор готов да изпълнява доброволно и длъжността чистач. Специални табели подканват всеки, който изхвърли боклук през прозореца на колата си, да се обади лично на градоначалника, за да мине и да почисти.

 

Четирите табели с призив към пътуващите и с личния мобилен номер на кмета на Обзор са поставени на входовете и изходите на града. До нестандартната кампания се стигнало, след като нито една от мерките за опазване на околната среда не дали резултат.

 

"Два пъти в седмицата пращахме екипи да почистват, но пак нямаше необходимия ефект. Найлонови торбички, кофички, какво ли не, по дървета закачени, по храсти една ужасна гледка за човешкото око”, обясни кметът Христо Янев.

 

Табелите оказали изключителен ефект. Сега телефоните на кмета не спирали да звънят, но не с призиви да чисти, а с поздравления. 

 

 

Всяка година за поддръжка на пътища, зелени площи и за заплати на служители по чистотата кметството в Обзор отделя близо 1 млн. лв. От 3 години местните получавали периодично в пощенските си кутии шеговит екокодекс и затова са свикнали да пазят чисто.

 

„Аз лично никога не хвърлям на нерегламентираните за целта места, не си разхождам кучето без нашийник”, обяснява още градоначалникът.


Репортер: Цеца Алексова