Те са лика-прилика с Патриотите, заяви лидерът

 

Реформаторите в парламента са деформатори на демократичните ценности. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. Изказването дойде по време на събора за годишнината от Възродителния процес. 

 

Събитието се проведе в местността Демир баба теке край Исперих под мотото: "Заедно срещу омразата".

 

В емоционалното си слово Лютви Местан каза: "Днес отбелязваме и майските събития от 1989 година, защото пролетта на 1989 година е пролетта на българската демокрация. Единадесетте души от района, които загинаха, не загинаха само заради името, вярата и езика, а загинаха заради българската демокрация и трябва да бъдат почитани от всички български граждани.

 

"В замяна получаваме омраза, която се лее и от трибуната на българския парламент. Някакви пишман-патриоти взимат думата и се обръщат към моите колеги с въпроса дали са агънца или прасета", заяви Местан, цитиран от БГНЕС.

 

Той допълни, че трудно различава изявленията на Патриотичния фронт от тези на Реформаторския блок, сред които вижда и бивши кадри на ДПС.

 

"Реформаторите ми изглеждат лика-прилика с Патриотите. Дори мисля, че в някои отношения ги надминават. Съмнявам се, че те имат капацитет да реформират страната", изтъкна лидерът.

 

По нататък Местан охарактеризира реформаторите в парламента като ги нарече деформатори на демокрацията и цитира стихотворение на Назъм Хикмет на български и на турски език. 

 

Снимка/Видео: БГНЕС