Военните са нанесли ударите една от базите на екстремистите близо до град Фалуджа

Режисьор и оператор на филми, които се снимат от групировката „Ислямска държава", бяха ликвидирани при атака на иракските военновъздушни сили, предаде БТА.

 

Военните са нанесли ударите една от базите на екстремистите близо до град Фалуджа в провинция Анбар.

 

"Въздушните удари бяха нанесени по база на екстремистите близо до Фалуджа, когато в нея протичаше съвещание на командването на „Ислямска държава", се казва в изявлението на министерството, цитирано от телевизия "Ал Джазира".

 

При операцията са убити най-малко 28 екстремисти, повечето от които са чуждестранни граждани. Иракското вътрешно министерство потвърди, че сред тях са режисьорът на филми за ИД Абу Мохамед ас Сури и операторът на пропагандни филми на групировката Абу Осама ал Амрики.

 

Филмите на ИД се разпространяват предимно в социалните мрежи и са известни с жестокостта си. В тях се показва как ислямистите убиват заложници и цивилни, които отказват да си сътрудничат с тях.

 

От лятото на 2014 г. ИД започна настъпление в северните провинции на Ирак. В момента екстремистите контролират почти една трета от територията на Ирак, включително около 80% от провинция Анбар.