Именно от Чък Блейзър тръгва мащабното разследване за корупция във ФИФА

 

Американските власти публикуваха стенограмите от разпит на бивш функционер от ФИФА по време на разпит през 2013. От документите става ясно, че бившият член на изпълнителния комитет на ФИФА Чък Блейзър е признал за вземане на подкупи. 

Още по темата

 

Именно от Блейзър тръгва мащабното разследване за корупция в световната футболна организация. Преди няколко години той прие да сътрудничи на ФБР и призна, че е повлиян от подкупи.

 

"Заедно с други хора, около 1992 година се съгласих да взема подкуп, за да подкрепя кандидатурата на Франция за домакинство на Световното първенство през 1998. По-късно аз и други членове на Изпълкома се съгласихме да вземем подкупи, за да подкрепим Южна Африка за Мондиал 2010", признава Чък Блейзър. Освен това между 1996 и 2003 година той е приел подкупи, свързани с пет издания на "Голд Къп" - турнира на Северна Америка и Карибите. 

 

Американецът, който бе и генерален секретар на КОНКАКАФ от 1990 до 2011 година, се е признал за виновен по 10 обвинения от прокуратурата на САЩ, свързани с взимане на подкупи. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС