Градът е разкопан, а хората са без вода

 

23 милиона лева е дала Европа за ремонт на ВИК мрежата в Червен бряг. Година след изтичане на крайния срок за извършване на ремонта, улиците на града са все още разкопани. Вода няма, а строителни фирми работили по обекта твърдят, че не са получили парите си. Какво се случва в Червен бряг - Ева Костова и операторът Десислав Митов.


Откакто започнал ремонтът по водопроводната мрежа в Червен бряг, за много от жителите водата се превърнала в лукс. През 2012 година Общината спечелила европроект на стойност над 23 млн лева. С тази сума в срок от 2 години трябвало да бъдат ремонтирани пречиствателната станция, водопроводната и канализационната мрежа. Близо година след крайния срок обаче, улиците на Червен бряг са все още разкопани, вода няма, а Общината тегли заем за още 4 млн лева.


"Заема го поискахме поради факта, че ДДС-то не се финансира от Оперативна програма. Август месец всичко ще бъде готово", заяви Георги Петров, заместник-кмет на Община Червен бряг.

 

Преди време по обекта работила още една фирма подизпълнител. Оттам отказаха да застанат пред камера, но потвърдиха, че и те напуснали терена, защото не им било платено. Какво тогава се случва с парите?
 

"Ние подизпълнители не наемаме. Ние имаме взаимоотношения с един изпълнител и мога да коментирам отношенията с него. По-нататък не е ангажимент на Общината", изтъкна заместник-кметът.


Екип на Нова се свърза с представител на фирмата изпълнител. По телефона Красимир Кукурин отрече да е било забавяно каквото и да е плащане. 


А докато жителите на Червен бряг се питат къде потънаха парите, пълнят поредния бидон.

 

Снимка: Shutterstock