Строежът отнел 21 години и 108 милиона долара

 

Бюджет от над 100 милиона долара, площ от над 12 000 квадратни метра и екип от хиляда души. Ако мислите, че става дума за Холивудска продукция – лъжете се. Говорим за музей и то построен на място, откъдето стотици хиляди души са били изпратени на смърт.

 

Варшавското гето е най-голямото по рода си в историята на Втората световна война. Там насилствено са заточени 400 000 евреи. 300 000 от тях са убити. Днес на мястото на смъртта тържествува животът. Строежът отнел 21 години. 

 

Толкова са били необходими за осъществяването на този музей. Цената – 108 милиона долара. Повече от половината от парите са дошли от полската държава. 

 

Над сто архитекти от цял свят се надпреварват с проекти за музея на полските евреи. Сред тях е Даниел Либескинд, отговорен за реконструкцията на световния търговски център в Ню Йорк. Печелят финландци. А идеята им вече е завоювала шест международни награди. 

 

Впечатляващ отвън, не по-малко и отвътре. В сърцето на музея е експозицията, която съчетава култура, образование и история в едно. Експозицията представя хилядолетната история на полските евреи. 

 

Повече гледайте във видеото!